Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η έναρξη λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2000, αποτέλεσε το μεγάλο «ραντεβού της Επιστήμης με την τεχνολογία», στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ανέβασε εντυπωσιακά τον πήχη στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στη Β. Ελλάδα, αναγκάζοντας και τους άλλους παρόχους υγείας να ακολουθήσουν, κάνοντας βήματα εκσυγχρονισμού.

Συνέβαλε  στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, προσφέροντας τα «τεχνολογικά εργαλεία» και τις συνθήκες ασφαλούς εργασίας, σε Έλληνες γιατρούς –πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν από το εξωτερικό όπου διέπρεπαν – για να επιτύχουν σημαντικές διεθνείς και εγχώριες «πρωτιές», με νέες θεραπείες και χειρουργικές πράξεις.

Εκπαίδευσε και  μετεκπαίδευσε Έλληνες και ξένους ιατρούς, διοργάνωσε συνέδρια και σεμινάρια.


Ημερομηνίες – σταθμοί

  • Στις 5 Ιουλίου του 1996 ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γεώργιος Αποστολόπουλος θεμελιώνει το Ιατρικό Διαβαλκανικό, την πρώτη του επένδυση στη Θεσσαλονίκη.
  • Στις 17 Ιουνίου του 2000 πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, σε μια μεγαλειώδη σε κύρος και αίγλη, τελετή εγκαινίων. Ο πρόεδρος του Ομίλου και του νοσοκομείου Γεώργιος Αποστολόπουλος, κόβει την κορδέλα μαζί με τον ιστορικό ηγέτη της πρώην ΕΣΣΔ και στενό φίλο του, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο  αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος, ο διάσημος ηθοποιός Πίτερ Ουστίνωφ, η σύζυγος του Γάλλου Προέδρου, Ντανιέλ Μιττεραν, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρ.Σαββίδης, οι ηγεσίες των υπουργείων Μακεδονίας –Θράκης, Υγείας, Οικονομικών,  Εθνικής Οικονομίας  και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας χωρών των Βαλκανίων.
  • Στις 30 Αυγούστου του 2000 ανοίγουν οι πύλες του νοσοκομείου για να δεχθούν τα πρώτα ιατρικά περιστατικά.
  • Στις 23 Μαϊου 2004 ο πρόεδρος του ομίλου Γεώργιος Αποστολόπουλος,    ανακοινώνει την απόφασή του μόλις καταστεί από την Πολιτεία εφικτό, να δημιουργήσει, την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εξακολουθεί να απαγορεύει την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
  • Στις 22 Ιανουαρίου του 2002, το Ιατρικό Διαβαλκανικό εμπιστεύεται προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο πρώτος Βρετανός ασθενής. Το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, δέχεται πλήθος ασθενών από όλο τον κόσμο.
  • Στις 14 Οκτωβρίου του 2010 πρόεδρος του Ομίλου Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, ανακοινώνει ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά. Αμέσως μετά, στον νέο εξοπλισμό, περιλαμβάνεται και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci, ύψους επένδυσης,  2,5 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία σε αριθμούς

  • Από τη θεμελίωση του Ιατρικού Διαβαλκανικού και κατά την πρώτη 10ετία, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επένδυσε 160 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον τριτογενή τομέα, που έχει υλοποιηθεί κατά την τελευταία 30ετία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Δημιούργησε 1.000 νέες θέσεις εργασίας, εκτός των εργαζομένων και συνεργατών ιατρών.
  • Κατέβαλε συνολικά 200 εκατ. σε δαπάνες μισθοδοσίας και 100 εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ για το σύνολο της επένδυσής του, δεν έχει λάβει καμία επιδότηση.