ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ - ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Στρωματικοί και νευροενδοκρινικοί όγκοι του πεπτικού» θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Μαρτίου με τη συμμετοχή των πλέον ειδικών από επτά διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, καθώς οι όγκοι αυτοί αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία με ανανεωμένη ορολογία και σταδιοποίηση, που απαιτούν εξειδικευμένη και ιδιαίτερη αντιμετώπιση, τόσο στην εκτίμηση της επικινδυνότητάς τους όσο και στην θεραπεία.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των Διεπιστημονικών συνεδρίων που οργανώνει το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Αντικαρκινική Ενημέρωση» και την Επαγγελματική Ένωση Γενικών Χειρουργών Ελλάδος.  Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές ιατροί του Ιατρικού Διαβαλκανικού, κ.κ.  Χρήστος Εμμανουηλίδης, Ογκολόγος – Παθολόγος και Γεώργιος Μπασδάνης, Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, «οι στρωματικοί και νευροενδοκρινικοί όγκοι του πεπτικού, απαιτούν συνδυασμό μιας σωστής χειρουργικής, βιολογικής, και θεραπευτικής προσέγγισης. Είναι συχνά οι όγκοι που παραμελούνται στα μεγάλα συνέδρια που κυρίως ασχολούνται με τις μείζονες και πιο συνήθεις κακοήθειες. Απευθύνεται σε όλη την Ιατρική Κοινότητα, καθώς, παρ΄ ότι σπάνιοι,  απασχολούν σχεδόν κάθε ειδικότητα της Ιατρικής».

Ως προς τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ο  Δρ. Χρ. Εμμανουηλίδης, σημειώνει πως «η αντιμετώπιση των στρωματικών όγκων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες, πρόσφατες επιτυχίες της στοχεύουσας θεραπευτικής στην Ογκολογία, λόγω της ανακάλυψης του μοριακού γενεσιουργού αιτίου της νόσου και την διαθεσιμότητα των αντιστοίχων αναστολέων. Αυτή η νόσος που κάποτε όταν καθίστατο ανεγχείρητη ήταν απελπιστική, σήμερα αντιμετωπίζεται με σχετική ευχέρεια.

»Αντίστοιχη πρόοδο έχει σημειωθεί και στην αντιμετώπιση των νευροενδοκρινικών όγκων, μια κατηγορία που στο παρελθόν είχε ταλανιστεί από δυσκολίες ταξινόμησης και έλλειψη ουσιαστικής, συστηματικής αντιμετώπισης. Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην φυσική εξέλιξη της νόσου, η οποία προσφέρει ίαση ή μακρόχρονη επιβίωση».

Η ημερίδα διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Νικόπολις», με ώρα έναρξης στις 9 το πρωί και ώρα λήξης στις 15.00.