Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΙΚΡΙΩΜΑ “ACTIFIT”

Άρθρο του ορθοπαιδικού χειρουργού Ιωσήφ Γαβριηλίδη:

Η τεχνική της μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι για έμπειρους αρθροσκόπους. Διαφορετικά προθέματα υπάρχουν για έσω και έξω μηνίσκο και διατίθεται ένας ειδικός ‘μετρητής’ για μέτρηση του μηνισκικού ελλείμματος. Ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές αρθροσκοπικές τεχνικές συρραφής του ικριώματος στο μηνισκικό υπόλειμμα με καταλληλότερη την all-inside τεχνική.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται με επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Βάσει συγκεκριμένων σειρών στη βιβλιογραφία δίνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα στην πρόληψη των οστεοαρθριτικών αλλοιώσεων. Παρά τη διάδοσή της όμως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητά της στον τομέα της Βιολογικής Μηχανικής.

Η μη θεραπευθείσα ρήξη μηνίσκου

Το γόνατο είναι η περισσότερο ευάλωτη σε τραυματισμούς άρθρωση για το νέο και ενεργό πληθυσμό. Στο 15% επί του συνόλου των τραυματισμών συμμετέχει ένας από τους δύο μηνίσκους. Η μη θεραπευθείσα ρήξη μηνίσκου και ο συνεχόμενος πόνος σε νεαρές ηλικίες κάτω των 40 ετών, οδηγούν σε πρόωρη έναρξη οστεοαρθρίτιδας.

Στις μη αποκαταστάσιμες ρήξεις μηνίσκου όπου είναι αδύνατη η συρραφή, ο ασθενής οδηγείται σε μερική μηνισκεκτομή.

Μολονότι η πλειοψηφία των ασθενών βελτιώνεται και λειτουργικά και σε επίπεδο πόνου, κάποιοι παραμένουν συμπτωματικοί.

Ως εναλλακτική λύση σε ένα αλλομόσχευμα μηνίσκου που ενδείκνυται σε μία εκτεταμένη ρήξη μηνίσκου, υπάρχει το συνθετικό ‘ικρίωμα’ Actifit, το οποίο προάγει την αναγέννηση παρόμοιου με το μηνίσκο ιστού.

Το συνθετικό ‘ικρίωμα’ Actifit

Το Actifit είναι ένα συνθετικό πολυμερές από πολυκαπρολακτονικό οξύ και πολυουρεθάνη. Χαρακτηρίζεται από πορώδη δομή  που προάγει την αναγέννηση ιστού από το μηνισκικό τοίχωμα. Η συμπαγής του υφή διευκολύνει την εμφύτευση του ικριώματος και οδηγεί στις επιθυμητές μηχανικές ιδιότητες. Από το μηνισκικό τοίχωμα, η διατήρηση του οποίου είναι απαραίτητη, αγγεία αναπτύσσονται στην πορώδη υφή του ικριώματος. Το μεταγενέστερο αποτέλεσμα είναι η αναγέννηση μηνισκικού ιστού.

Η τεχνική περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α) προετοιμασία του μηνισκικού υπολείμματος και βελτίωση της αγγείωσης του τοιχώματος β) μέτρηση του μηνισκικού ελλείμματος γ) διαμόρφωση του ικριώματος στο κατάλληλο μέγεθος που ταιριάζει στο έλλειμμα δ) τοποθέτηση του ικριώματος εντός της άρθρωσης ε) συρραφή του ικριώματος στο υπόλειμμα του μηνίσκου και στο τοίχωμα.

Τα κριτήρια  που πρέπει να πληρούνται για τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι: α) γοναλγία με σκορ >6/10 στην κλίμακα VAS για 6 μήνες β) γόνατο χωρίς συνδεσμική αστάθεια γ) γόνατο με φυσιολογικό άξονα δ) ανέπαφο μηνισκικό τοίχωμα δ) ανέπαφες ‘ρίζες’ μηνίσκων ε) χόνδρινη βλάβη 1ου -2ου βαθμού στο συγκεκριμένο μεσάρθριο.

Πιθανές επιπλοκές από τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι: α) φλεγμονή-λοίμωξη β) θρομβοφλεβίτιδα-εμβολή γ) κακώσεις αγγείων-νεύρων κυρίως του μείζονος σαφηνούς δ) αποτυχία ενσωμάτωσης του ικριώματος. Ο ασθενής για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολο αποκατάστασης  για 6 μήνες με αποφόρτιση για 1 μήνα, σταδιακή φόρτιση στη συνέχεια και πλήρη φόρτιση μετά τις 9 εβδομάδες.