ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ιατρών και ειδικών για τον καρκίνο του πνεύμονα, διεξήχθη το συμπόσιο «Από τη διάγνωση στη θεραπεία» που έθεσε υπο την αιγίδα του το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. «Στο συμπόσιο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα νέα ανοσολογικά φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για ό,τι νεότερο υπάρχει διεθνώς στη χειρουργική αντιμετώπιση όπως η ρομποτική χειρουργική αλλά και άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, καθώς και η ταχύτερη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, που συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση», τόνισε η Δρ. Σοφία Μπάκα, ογκολόγος –παθολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρος του συμποσίου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, αλλά και στη συνέχεια στην εξειδικευμένη εισήγησή του,  ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Βασίλειος Μπαρδής, υπογράμμισε ότι διεθνώς δίνεται έμφαση στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλά για τον καρκίνο του πνεύμονος, αλλά ταυτοχρόνως ανακύπτουν σημαντικά ερωτήματα υγειονομικού χαρακτήρα, ωφελιμότητας για τον ασθενή, ηθικής, προσβασιμότητας στα νέα φάρμακα, οικονομικά κ.α. Θέματα σοβαρά, για τα οποία η οργανωμένη συζήτηση εκ μέρους των ενασχολούμενων με το αντικείμενο στο πλαίσιο του παρόντος συνεδρίου, έχει πολλά να δώσει.

Στα νομικά θέματα βιοηθικής, αναφέρθηκε ο εξειδικευμένος νομικός σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Αθανάσιος Πλεύρης. 

Εκτός από τους κορυφαίους ιατρούς του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, οι οποίοι συμμετείχαν ως εισηγητές ή μέλη προεδρείων, ιδιαίτερη έμφαση στο παρόν συμπόσιο δόθηκε στο ρόλο των εξειδικευμένων στον καρκίνο του πνεύμονα νοσηλευτών είτε της Μονάδας Εντατικής, είτε του Ογκολογικού Τμήματος του Ιατρικού Διαβαλκανικού για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που αφορούν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. 

Στο συμπόσιο συμμετείχαν συνολικά 63 εισηγητές κορυφαίοι ειδικοί στον καρκίνο του πνεύμονα, από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, το Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, άλλες δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας καθώς και πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας.

* Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τις εργασίες του συμποσίου.