ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό λειτουργεί εξειδικευμένο Τμήμα Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνεται η ολιστική αντιμετώπιση των πασχόντων, με την καταλληλότερη ανά άτομο επέμβαση, μέχρι τη θεραπεία και τη μακρόχρονη  παρακολούθηση.

Επίσης,  άλλοι γενικοί χειρουργοί εξειδικευμένοι στην παχυσαρκία, διενεργούν επεμβάσεις για γαστρικό δακτύλιο και γαστρικό μανίκι.

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Είναι μια τεχνική με στόχο τον περιορισμό του μεγέθους του στομάχου, ώστε να ελαττωθεί η πρόσληψη της τροφής, κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Φτιαγμένος από σιλικόνη και τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο πάνω μέρος του στομάχου. Δίνει στο στομάχι ένα σχήμα κλεψύδρας, όπου το πάνω τμήμα είναι μικρό σε μέγεθος και γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής. Ο δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά με 4-5 τρυπούλες στο δέρμα μεγέθους 1-2 εκ. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδυαστεί με άλλη επέμβαση όπως χολοκυστεκομή, πλαστική ομφαλοκήλης μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Η γενική νάρκωση σήμερα, με τα φάρμακα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, είναι η ασφαλέστερη αναισθησία.

Το γαστρικό μανίκι: Αφαιρούνται με επέμβαση τα δύο τρίτα περίπου του στομάχου, ενώ το υπόλοιπο που παραμένει, έχει σχήμα επιμήκους σωλήνα με μικρή χωρητικότητα, ώστε ο ασθενής να μη μπορεί να φάει. Η απώλεια βάρους είναι ταχεία τον πρώτο χρόνο και μπορεί να φθάσει το 50-60% του πλεονάζοντος βάρους. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 1-2 χρόνια σταθεροποιείται η απώλεια και από τον ασθενή εξαρτάται εάν το στομάχι του θα διασταλεί εκ νέου.