ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, εξειδικευμένοι γενικοί χειρουργοί, αντιμετωπίζουν περιστατικά χειρουργικής παχυσαρκίας, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους με ανοιχτό χειρουργείο και λαπαροσκοπικά.

Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, επιτυγχάνεται πρόσβαση στον κοιλιακό χώρο χωρίς τομή του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση οπτικών ινών, βιντεοκάμερας και ειδικών χειρουργικών εργαλείων.

Δύο είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας χειρουργικά:

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Είναι μια τεχνική με στόχο τον περιορισμό του μεγέθους του στομάχου, ώστε να ελαττωθεί η πρόσληψη της τροφής, κατά συνέπεια τον αριθμό των θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Φτιαγμένος από σιλικόνη και τοποθετείται λαπαροσκοπικά στο πάνω μέρος του στομάχου. Δίνει στο στομάχι ένα σχήμα κλεψύδρας, όπου το πάνω τμήμα είναι μικρό σε μέγεθος και γεμίζει εύκολα με μικρή ποσότητα τροφής.

Ο δακτύλιος τοποθετείται λαπαροσκοπικά με 4-5 τρυπούλες στο δέρμα μεγέθους 1-2 εκ. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδυαστεί με άλλη επέμβαση όπως χολοκυστεκομή, πλαστική ομφαλοκήλης μπορεί να κρατήσει περισσότερο. Η γενική νάρκωση σήμερα, με τα φάρμακα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, είναι η ασφαλέστερη αναισθησία.

Το γαστρικό μανίκι: Αφαιρούνται με επέμβαση τα δύο τρίτα περίπου του στομάχου, ενώ το υπόλοιπο που παραμένει, έχει σχήμα επιμήκους σωλήνα με μικρή χωρητικότητα, ώστε ο ασθενής να μη μπορεί να φάει. Η απώλεια βάρους είναι ταχεία τον πρώτο χρόνο και μπορεί να φθάσει το 50-60% του πλεονάζοντος βάρους. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 1-2 χρόνια σταθεροποιείται η απώλεια και από τον ασθενή εξαρτάται εάν το στομάχι του θα διασταλεί εκ νέου.